Beluister hier de column

In perioden van angst, vertwijfeling en chaos moet ik altijd denken aan vroeger toen ik nog een klein jongetje was en geloofde in alles wat mij door meester Donkelaar van de Rehoboth school  werd verteld. Dat was in de tijd dat ik voor twee vakken altijd een ruime voldoende behaalde; Bijbelse geschiedenis en versje! De teksten werden je niet alleen op straffe van een onvoldoende, maar ook op straffe van hel en verdoemenis je hoofd ingestampt. Zo kan je mij bijna 60 jaar later nog steeds midden in de nacht wakker maken en ik begin spontaan het ‘Onze Vader’ te oreren. Niet zo verwonderlijk als je weet dat ik het gebed der gebeden 100 keer voor straf heb moeten opschrijven, zoiets gaat nooit meer uit je kop.

Nu zit ik min of meer in een zelfverkozen quarantaine en kom alleen voor boodschappen en zeer dringende zaken het huis nog uit. Mijn vrouw en ik zijn allebei verkouden en we nemen dus het zekere voor het onzekere.  Niet alleen voor onszelf maar ook voor anderen.  Een verantwoordelijkheid die ik niet altijd terugzie als ik de beelden bekijk van duizenden mensen die over het strand wandelen, massaal naar de bouwmarkt gaan om verf en behang in te slaan of zo nodig de rust van broedende vogels op de Posbank op de Veluwe verstoren. Aan klussen als opruimen en foto’s inplakken kom ik (nog) niet aan toe en om de ramen aan de buitenkant te wassen en te zemen gaat ook niet gebeuren. Ik woon immers 15 hoog.  Wat ik wel doe is mijn facebookpagina vol zetten met allerlei on- en zinnige zaken die ik vanuit mijn torentje met eigen ogen waarneem. Zo vloog vorige week een plezierjacht bij de monding van het haventje van Spijkenisse in de fik en zie ik de meest mooie grote schepen de Spijkenisser- en Botlekbrug passeren waarvan ik inmiddels zo’n 14.000 foto’s van heb gemaakt en zag ik dat wegens de corona het openbaar vervoer tot nader order hier is opgeheven

Ik wacht op de afkondiging van een onvermijdelijke totale lock-down. Niet omdat Wilders en die andere ezel dit roepen maar omdat er nog zoveel dombo’s op deze wereld rondlopen die alleen maar aan zichzelf denken. Denken zij immuun te zijn voor deze 11e plaag? Ja, dankzij de School met den Bijbel ken ik mijn klassiekers. Na de droogte met de sprinkhanen, de kikkers, muggen, luizen, de veepest, hagel, duisternis, dood van de eerstgeborenen en het water dat in bloed veranderde hebben we nu het corona virus. Is het God die ons straft voor de manier waarop de mens de aan hen in bruikleen gegeven wereld behandeld of is het wellicht een vooropgezet complot van de allerrijksten en machtigste der aarde om de wereldbevolking te halveren? Als je televisiepresentator Jensen moet geloven dan het laatste. Nou ik geloof in geen van beiden.  God is niet gemeen maar rechtvaardig en de gemene machthebbers acht ik hier in zelfs hun meest slechtste moment niet toe in staat. Het is het lot dat beslist, wellicht geholpen door onze eigen onachtzaamheid en gevoel van onaantastbaarheid. Mogelijk dat er ergens in een experimenteel laboratorium een foutje is gemaakt, wie zal het zeggen? En fouten worden er nog steeds gemaakt maar nu zijn het de fouten van onachtzame mensen die elk advies in de wind slaan en pas luisteren als we straks onvermijdelijk thuis opgesloten zitten en, net als in China, Spanje en Italië mensen in volledige eenzaamheid sterven.  Ik ken mensen die hebben staan klappen voor onze helden van de zorg maar die dezelfde helden wel blootstellen aan nog meer zieken waardoor het risico van zelfbesmetting met het uur toeneemt. Tegen hen zeg ik: klap lekker met je domme harsens tegen een betonnen muur nu een bord voor je kop niet meer helpt! Amen!