Beluister hier de column

Onze premier, zijn ministers en staatssecretarissen hebben er moeite mee en talloze staatshoofden lukt het maar niet. Maar ook in huiselijke kring vindt men het maar moeilijk om dat ene kleine maar o zo belangrijke woordje uit de strot te persen. Zanger Elton John heeft er een liedje over gemaakt; ‘Sorry seems to be the hardest word’. Dus het is misschien niet eens zo vreemd dat ze in het stadhuis van Nissewaard er ook zo’n moeite mee hebben.

Maar beste wethouder Igor Bal, probeer het nou eens. Oefen een uurtje thuis  voor de spiegel in de badkamer. Trek je gezicht niet te strak, laat je ogen een beetje naar beneden kijken, plooi een meelevende grimas en zeg het. Je kunt het echt, heus het is niet zo moeilijk. Je hoeft het zelfs niet eens te menen, weten die domme uitkeringsgerechtigden en arrogante bestuursleden van het FNV veel?  Die willen maar één woord van je horen; ‘sorry’. Gewoon dat ene stomme woordje uitspreken en je bent overal van af. Doe je het niet dan ben je er straks ook vanaf. Waarvan? Nou van je wethouderszetel want de oppositie bij monde van Peter van der Velden van de Volkspartij Nissewaard ruikt bloed en zaagt aan de poten van je stoel. Kijk maar eens onder je. Je kunt het zaagsel al op de vloer van de raadszaal zien liggen.

Zijn die uitkeringsgerechtigden nou echt zo dom als je denkt Igor? En zou die vervelende FNV-bestuurder Felix Pérez nou echt zo arrogant zijn? Het registreren door middel van een vingerscan bij hun werken zonder loon traject is bij wet verboden. En blij worden ze bij het FNV ook niet van de opmerking van jouw collega wethouder Jan Willem Mijnans dat uitkeringsgerechtigden gratis, dus zonder loon, plastic uit het huisvuil moeten gaan scheiden om de stijgende kosten van afvalverwerkingsbedrijf Reinis binnen de perken te houden zodat de echte werkers van Nissewaard, de mensen die dus het onmetelijke geluk hebben wél een echte vaste baan te hebben, niet worden geconfronteerd met een hogere afvalverwekingsbijdrage.

Bestuurders van FNV Uitkeringsgerechtigden organiseren op 9 december om 19.30 uur voor leden en niet leden in Hotel Atlas te Spijkenisse een actiebijeenkomst ‘Samen staan we sterk’ En hoewel ik dergelijke leuzen zooo ontzettende 1970 vind, is dit toch wel tekenend voor het gevoerde beleid van de gemeente Nissewaard. Want ook voor asoosjalen, verslaafden, armlastigen is er geen plek meer in de herberg van Nissewaard. Maar feit is dat we ook voor hen een verantwoordelijkheid hebben. Heel eerlijk gezegd mogen drugsverslaafden van mij ook naar een zorgboerderij ergens in het puntje van Groningen worden gedeporteerd. Maar zit men daar op deze patiënten te wachten? Inderdaad, verslaafden  zijn patiënten en geen varkens die je in een donker hok opsluit waar ze zich in hun eigen drek rondwentelen. Voor hen is er zelfs ooit een partij opgericht die hun belangen behartigd. Gaat het overigens ook niet zo goed mee, maar dit terzijde.

Geacht college van Nissewaard, beste raadsleden die zich, net als coalitiepartij ONS zegt ‘zich niet te herkennen in de kritiek van het FNV’, probeer het nou gewoon eens. Ja, jullie ook PvdA, vooral jullie ! Ga met z’n allen voor een hele grote spiegel gaan staan en zeg mij na: ‘sorry, het spijt ons’. Makkelijk toch? Dank jullie wel, goed gedaan!