Beluister hier de column

Alleen directeuren van grote banken, commissarissen van multinationals, ministers en staatssecretarissen, topvoetballers, Feyenoorders daar niet in mee gerekend, leden van het Koninklijk Huis, TV presentatoren van talkshows, beroemde deejays, advocaten en daklozen zijn geen lid van een vakbond, alle andere mensen natuurlijk wel !

Of toch niet? Bent u eigenlijk lid van een vakbond? Nee? Dan moet u of over heel veel zwart geld beschikken, hele rijke ouders hebben, crimineel zijn dan wel een tikkeltje naïef. Ik ben wel lid van een vakorganisatie en heb vandaag een prachtige FNV-vakbondsspeld uitgereikt gekregen in ruil voor onafgebroken betaling van mijn maandelijkse contributie gedurende de afgelopen 40 jaar wat neer komt op zo’n kleine 7500 euro. Tja, nu ik het zo bekijk eigenlijk best wel veel geld en zeker als ik me bedenk dat mijn twee in de Rotterdamse haven werkzame broers nog nooit ene stuiver hebben bijgedragen aan het solidariteitsstelsel dat vakorganisatie heet. Ze hebben natuurlijk, net als u misschien wel, een rechtsbijstandsverzekering bij DAS of Ditzo. Dat kost ook geld en zeker niet minder dan bij de gemiddelde vakbond die onderhandelingen voert over een nieuw cao of pensioenakkoord. Waarom zou je aan een ander denken? “We leven in een wereld die om zichzelf geeft. Doe net als een ander en loop in het gareel, doe je het niet, weet je het beter, krijg je het mes op de keel” . Komt deze tekst u bekend voor? Dan bent u tussen de 60 en 70 jaar en herkent u daarin het protestlied van de zanger Armand, die hippie die in de jaren ’60 van de vorige eeuw met het lied ‘Ben ik te min’ een hit had . Zie in die twee regels ook de paradox want het zijn inderdaad veelal de niet georganiseerden, zij die het allemaal zelf en voor zichzelf regelen, die de lul zijn als zich een situatie voordoet in een bedrijf waar de baas de macht niet met een slapende vakorganisatie of ondernemingsraad hoeft te delen en lekker zijn eigen gang kan gaan. Tja, dan moet je achteraf ook niet gaan janksmoelen als je de zak krijgt en niemand het voor je opneemt. Wie in dergelijke gevallen een beroep doet op zijn rechtsbijstandsverzekering komt helaas maar al te vaak bedrogen uit want advocaten kosten een vermogen, veel meer dan dat ik in 40 jaar aan contributie heb betaald. En dus zal er eerst gewikt en gewogen worden voordat mevrouw Das of meneer Ditzo zich echt achter je schaart, tenzij het een ‘appeltje-eitje’ zaak is maar dan had je het zelf ook wel zonder hen kunnen oplossen.

Ik heb de bond 1x in mijn arbeidsleven nodig gehad en man man wat ben ik blij dat mijn zaak door de NPB, de Nederlandse Politie Bond, notabene door de toenmalig voorzitter Hans van Duijn persoonlijk werd opgepakt anders had ik nooit vandaag mijn speldje voor 40 jaar solidariteitsheffing opgespeld gekregen.

De vakbonden lopen massaal leeg, vooral jongeren zien zo’n ouderwetse vakbond niet zitten. Ze shoppen en hoppen en worden liever geen langdurig lid van een vakorganisatie, waarom zou je? De economie is gezond en krachtig, de banen zijn niet aan te slepen dus waarom zou je lid worden totdat…… ja totdat de volledige macht weer terug is bij de werkgevers, de multinationals of erger… bij de Dutch Trumps want heus, ze zijn er, ze bestaan echt! Want: “We leven in een wereld die om zichzelf geeft. Doe net als een ander en loop in het gareel, doe je het niet, weet je het beter, krijg je het mes op de keel”