21-08-2019 Beluister hier de column

Ha mensen, ik dacht het loopt toch tegen middernacht. Laat ik voor de verandering eens een bloedserieus onderwerp aansnijden en wel de reputatie van de rechters in ons land. Dit naar aanleiding van de agent die zo tegen zijn nieren geschopt werd, dat hij bloed moest plassen. Waarna de zaak bij de politierechter op een vrijspraak van de verdachte uitdraaide. U hebt dat in de krant gelezen. U hebt daarover op de radio en op de televisie het een en ander meegekregen. Twitter ontplofte, roepen ze dan. De zaak was trending op de sociale media. Woedende columnisten gingen te keer over het feit, dat die rechter de onverschrokken gewonde agent nog een extra trap had gegeven, een trap na met die dolzinnige vrijspraak van hem. En zo werd er weer eens heerlijk geschuimbekt. D66 rechters, wereldvreemde elementen die poeslief zijn voor de zwaarste misdadigers. Duurbetaalde elitefiguren die de gewone man laat zitten met de misère, de misdaad en de onveiligheid op straat. Die agent had groot gelijk toen hij op twitter zijn verbijstering bekend maakte over de vrijspraak.

Er was bij dit alles maar één probleem. De agent in kwestie is gewond geraakt bij een vechtpartij met twee personen, niet met één. Zij zijn door de officier van justitie afzonderlijk voor de rechter gedaagd. En de man die werd vrijgesproken, had aantoonbaar niet de schop gegeven. Voor iets anders was hij niet aangeklaagd. De rechter kon hem dus alleen maar vrijspreken want nogmaals, de schop waarvoor hij werd aangeklaagd, had hij niet gegeven. Wel was hij in gevecht geraakt met de bewuste politieagent maar dat hele verhaal had de officier van justitie niet in de eis opgenomen. Misschien wilde die rechter wel een veroordeling uitspreken en een straf opleggen maar hij kon niet. Vanwege de wet. En omdat het hier een rechtsstaat is. Hij verdient eerder een compliment dan de sloten haat en bagger die de afgelopen dagen over hem heen zijn gekomen. En denk maar niet dat de aanvallers van die agent de dans ontspringen. Ze komen nog een keer voor de rechter en dan zal het openbaar ministerie zeker zorgen voor een aanklacht die hout snijdt.

En daarom neem ik het vanavond op voor onze Nederlandse rechters. Zij zijn – hoor je uitentreuren – onafhankelijk. Maar zij kunnen alleen maar de wet toepassen zoals die er ligt. Een beetje buigen, een beetje door de vingers zien is geen optie. Anders gaat de rechtsstaat verloren. Rechters moeten dat doen met beperkte middelen want de rechterlijke macht wordt financieel strak aan het lijntje gehouden door de regering.  Rechtbanken zien zich overladen met werk maar mogelijkheden tot uitbreiding van het aantal personeelsleden zijn er niet. Integendeel. Daarom duurt het zo lang voor zaken behandeld kunnen worden. En daarom moeten mensen vaak na de rechtszaak zelf zo lang wachten op een uitspraak. Ik heb het dan over civiele kwesties of onenigheid over alimentatie en zo.

Met het openbaar ministerie is het van hetzelfde laken een pak. Ook daar wordt het personeel overladen met werk. Om die reden ontspringt menig dader de dans. Hetzij omdat de zaak wegens tijdgebrek wordt geseponeerd, hetzij omdat een officier van justitie zoals in de zaak met de Rotterdamse agent, de zaak zo knullig presenteert, dat rechters alleen maar tot vrijspraak kunnen komen.

U hebt wellicht ook gelezen dat het Ministerie van Justitie met een experiment is begonnen. Verzekeringsmaatschappijen mogen tegenwoordig zelf het hele onderzoek doen als het vermoeden bestaat van fraude. Dus: de onderneming die er belang bij heeft om zo veel mogelijk premie binnen te harken en zo weinig mogelijk uit te keren,  mag het vooronderzoek doen tegen klanten die van fraude beschuldigd worden. Want de politie en het openbaar ministerie hebben het te druk. Dit is natuurlijk te gek voor woorden. Een club die er belang bij heeft zoveel mogelijk claims frauduleus te verklaren, mag het werk doen dat in een rechtsstaat aan het openbaar ministerie en de politie voorbehouden blijft. Bizar en gevaarlijk.

Ik denk dat eerder de politiek stevig onder handen genomen moet worden. Die bezuinigt de rechtspraak kapot. Die komt met krankjorume voorstellen. Die is verantwoordelijk voor het afknijpen van het openbaar ministerie en de rechterlijke macht.

Rechters verdienen geen kritiek, eerder lof en bewondering, beste mensen. Eerlijk waar.