Het belangrijkste nieuws van de afgelopen week en misschien ook nog wel van deze, lieve mensen, vond ik in een verscholen hoekje van de editie Hoeksche Waard van het Algemeen Dagblad. Daar stond dat de boeren nu al hun akkers moeten beregenen. Anders wordt het niks met de oogst. De jonge plantjes steken net hun kopjes boven de aarde en nu al worden zij geconfronteerd met droogte.
Dat is niet wat wij gewend zijn. maart en april zijn in Nederland vanouds koele en natte maanden. In de tijd van onze grootvaders hoorde je het strijk en zet. ¨Maart roert zijn staart¨. ¨April doet wat het wil¨. En mijn oma zei zo nu en dan: ¨Aprilletje zoet, geef mij nog eenmaal een witte hoed¨.
In Den Haag oreert de grootste intellectueel van Nederland over de klimaatwaanzin en hij noemt de ministers ¨gekken¨ omdat zij wel geloven wat de wetenschap ons vertelt: er is iets aan de hand met het weer en dat is structureel. Het klimaat verandert. Dat komt omdat de mens door de uitstoot van CO2 de samenstelling van de atmosfeer verandert. Daarom wordt het warmer.
We hadden verleden jaar te maken met een extreem warme en droge zomer. Deze winter heeft het niet tot nauwelijks gevroren. Neerslag kwam er ook weinig naar beneden. En nu dan moeten de boeren van de Hoeksche Waard hun bedrijf redden met kunstmatige beregening.
En dat terwijl het waterleidingbedrijf Evides de burgers maant om zuinig om te gaan met het kostbare drinkwater. ¨Douche astemblief korter¨, luidt de smeekbede. Zet een regenton neer en haal daar het sproeiwater voor je tuin uit. Heb je ook weinig aan bij droogte, maar dit terzijde. Het lijkt Singapore wel, lieve mensen. In deze tropische eilandstaat is drinkwater schaars en dus peperduur. In de hotels krijg je allerlei goede raad: liever geen bad nemen maar kort onder de douche gaan. Niet plompverloren onder de straal gaan staan, maar je éérst helemaal inzepen en je dan even afspoelen. Heren, laat de kraan niet open staan bij het scheren maar doop Uw kwast in een bakje met water. Spoel daar ook Uw scheermesjes in af. Zulke zuinigheid is al decennia normaal in Singapore. Nu zullen we het ook in ons waterrijke Nederland krijgen.
Wie in een grote stad als Rotterdam om zich heen kijkt, ziet dat de gemeente bezig om hier en daar een soort verdiepte pleinen aan te leggen. Dat is om het overtollige water op te vangen. Na hoosbuien want dat is een ander gevolg van de klimaatverandering: als het toch regent dan regent het ook goed en kunnen de traditionele boezemwateren en rioleringen het lang niet altijd meer verwerken. Dan ziet U op de televisie hoe straten blank staan en kelders onder water.
En zo vormen de boeren van de Hoeksche Waard met hun droge akkers de zoveelste waarschuwing.
Zijn wij als burgers báng voor de gevolgen? We worden door onze overheden wel báng gemaakt maar met geheel andere zaken. Ik maak me grote zorgen over de vraag hoeveel de overstap naar stadsverwarming of warmtepomp me gaat kosten als de gemeente in de hele buurt het gas afsluit. En vooral hoe ik dat ga betalen. Wij staan in Nederland voor een enorme ombouw van het hele land. Dat moet wel. Geheel in de geest des tijds heeft de overheid de oplossing van de problemen geprivatiseerd. U en ik moeten een investering doen waarvoor we – als we niet gefortuneerd zijn – het geld niet voor klaar hebben liggen en we moeten de boven ons gestelden maar geloven als ze zeggen dat we een goedkope lening krijgen en dat we die makkelijk kunnen afbetalen met de besparing op de energiekosten. O ja? De voortvarende Rotterdamse overheid komt er nu pas achter, dat de tarieven van de stadsverwarming gelijkop gaan met die van het aardgas zodat er helemaal niets te besparen valt. Het Rotterdamse gemeentebestuur gaat in gesprek met Eneco in een poging om er iets aan te doen. Rijkelijk laat is dat. Zo wordt de energietransitie van een kans een bedreiging gemaakt. En de kannengieters van de FvD lachen in hun vuistje.
Ondertussen, lieve mensen, laten die droge akkers in de Hoeksche Waard zien waar we écht mee te maken hebben. Vergeet dat niet.