17-04-2019: Zwemles

Ik houd van Holland, lieve mensen. Dat besef daalde over mij neer, toen ik afgelopen donderdag afgestapt was in Neder-Hardinxveld of liever gezegd Giessendam, wat we spreken hier over een dubbeldorp. Aan de ene kant van het riviertje de Giessen ligt Giessendam en aan de andere kant Neder-Hardinxveld met zijn beroemde Peulenstraat. Beide dorpen hebben eigenlijk geen bijzondere monumenten of het moet de prachtige grenspaal zijn die een of andere edelman in vroeger eeuwen bij de brug plaatste om de onderlinge grens aan te geven. Het is de combinatie die het hem doet: lieve straten langs het water, een hervormde kerk van negentiende eeuwse soberheid, forse woningen uit diezelfde tijd. Ik moest een lezing houden in een monument van de wederopbouw, de Kerk met de Beelden. En voor aanvang versterkte ik de inwendige mens in het moderne winkelcentrum dat de hemel zij dank niet in maar direct naast het dorpshart was gebouwd.

 

Ze hebben daar in Neder-Hardinxveld een patatzaak met een compleet Indonesisch menu. Over een maand vier ik mijn zeventigste verjaardag en voor het eerst van mijn leven at ik Indonesisch in een patatzaak. Had de tijd er dan stilgestaan, lieve mensen, voor geen meter. Het is bekend dat het merendeel van de inwoners ook als het om geestelijk voedsel gaat, van stevige kost houdt. Van de meeste kansels wordt het woord Gods onversneden verkondigd. Toch waren er in het dorp twee Turkse shoarmatenten. En ik zag een bus met Polen vertrekken. Wie denkt dat Hardinxveld een boerendorp is, heeft het mis. Vlakbij langs de rivier zijn grote industrieën. Kommer Damen, de grote Nederlandse werfkoning, is afkomstig uit Hardinxveld-Giessendam. Ik houd van Holland, dacht ik. Hier hoor ik thuis. Dit is mijn volk ook al is de somberte van het calvinisme mij vreemd. Maar je had ook vrijzinnigen in Hardinxveld en in hun kerk moest ik die lezing houden in concurrentie met de Volksuniversiteit waar ook een spreker was uitgenodigd.

Ja, het was mijn Holland, dit was Nederland zoals Nederland bedoeld was.

Vlakbij mijn huis daarentegen bevindt zich Nederland zoals Nederland niet bedoeld is. Daar is al meer dan twee jaar lang het stationnetje Schiedam Nieuwland gesloten omdat men er maar niet in slaagt de ombouw van de oude Hoekse spoorlijn tot een metroverbinding te voltooien. Men had de bewoners van Schiedam Vlaardingen, Maassluis en Hoek van Holland een frequentere verbinding beloofd tussen het strand en het hart van Rotterdam. Zij krijgen niets. Ja, onvoldoende vervangend vervoer met de bus.

Ik weet bijna zeker, beste vrienden en vriendinnen, dat er onder U slachtoffers zijn van de verbouwingswerkzaamheden rond het station Leiden. Al weken is het een chaos rond Leiden. Mensen vallen flauw in volgepakte treinen. De NS slaagt er niet in de passagiers te vervoeren. En de staatssecretaris zegt met droge ogen, dat die NS de passagiers best wel eens een kopje koffie aan mag bieden.

Een kopje koffie als compensatie voor zoveel wanprestatie. In het Waterweggebied is een beter voorstel gedaan: compenseer de slachtoffers maar met een tijd gratis vervoer want tegenover slechte prestaties hoort geen betaling te staan en op zijn minst kortingen. Zet de poortjes maar open. Dat is ook een stimulans voor de verantwoordelijken om hun karweien snel en effectief af te maken. Anders wordt het allemaal heel erg duur. De RET en de Vervoersregio waaronder het Openbaar Vervoer hebben dat van dat gratis openbaar vervoer afgewezen omdat uiteindelijk de belastingbetaler daar toch voor opdraait. Een drogreden van jewelste. De slachtoffers zijn immers de passagiers. Het is onzin dat gratis openbaar vervoer voor een tijdje een vestzak broekzak operatie is. Het is een smoesje dat voortkomt uit de arrogantie van de macht.

Dit is Nederland niet zoals het bedoeld was. Hardinxveld-Giessendam wel.