Lieve mensen, vorig jaar rond deze tijd heb ik het geloof ik ook al eens een keer gedaan maar dat is geen reden het nu na te laten. Ik ga eens stevig reclame maken voor de Open Monumentendagen. Die vinden volgend weekend plaats, in ieder geval op zaterdag en in een aantal gevallen bovendien op zondag. Steeds tussen twaalf en vijf uur in de middag. Er staan dan bij U in het dorp of in de stad heel veel deuren open die anders gesloten blijven. U krijgt de kans maatgevende gebouwen van binnen te bekijken. Er zijn heel wat activiteiten: lezingen, rondleidingen, soms zelf muziek en straattoneel. Een ding is altijd en overal hetzelfde: de toegang is gratis. U komt overal in voor niemendal. Bezoek de open monumentendagen met Uw kinderen en kleinkinderen. Ze steken er wat van op en soms zijn er zelfs voor hen speciale activiteiten. Rotterdam kent bijvoorbeeld een speciale rondleiding voor kinderen.
Heel leuk allemaal en het leidt ook een beetje af van de donkere wolken die zich boven onze hoofden samenpakken. Bijvoorbeeld als je een fraaie plafondschildering bekijkt.
Ik ga iets aanraden wat ik zelf niet kan doen. Zo meteen vertel ik wel waarom. Blijf eens niet in Uw eigen gemeente. Ga eens een gemeente verder en kijk wat ze daar te bieden hebben. Brielenaren en Hellevoetsluizers richt de schreden naar de Hoeksche Waard. Volk van Numansdorp en Oud Beijerland ga op jullie beurt eens kijken in Brielle of Hellevoetsluis. Vergeet kleine pareltjes als Heenvliet en Geervliet niet waar je dan langs komt met de bus. Dat zijn trouwens geen dorpen maar steden. Mensen uit de Alblasserwaard: steek de Lek over en kijk wat de Krimpenerwaard te bieden heeft. En Krimpenerwaarders ga naar de monumenten aan de andere kant van de rivier kijken. Wisten jullie trouwens lieve mensen, dat Lekkerkerk het Parijs aan de Lek is en Ammerstol het Moskou? Die bijnamen hebben te maken met het feit dat Lekkerkerk en Ammerstol kerkelijk altijd nogal licht waren vergeleken met de strenge omgeving. En in Ammerstol is Wim Kok geboren. Nou, dan weet je het wel.
De beroemde Colombiaanse schrijver Gabriel Garcia Marquez geldt als de vader van het magisch realisme. Hij heeft er een Nobelprijs voor de literatuur aan te danken. Nou, wat dat magisch realisme betreft, kun je bij de Zuid Hollandse schrijver Herman de Man net zo goed terecht. Denk aan eigenwijze herenboeren in de Waard die wat hardnekkigheid op geen enkele manier onderdoen voor kolonel Aureliano Buendía uit Honderd Jaar Eenzaamheid. Of de knappe kunstschaatster die in de barre winter van 1890 te Schoonhoven in een wak verdween nadat zij eerst de heren van sociëteit Bellevue het hoofd op hol had gebracht. Men zag haar lichtende gestalte onder het ijs terwijl het water van de Lek haar naar de zee duwde. Hoe kom ik daar nou op? Omdat dit soort dingen bij monumenten horen, dit soort verhalen, dit soort herinneringen. We denken wel eens dat Nederland een lullig landje is met zijn koetjes en zijn weiden. Het tegendeel is waar. Je kunt dat zien aan de monumenten die je komend weekend mag betreden. Laat die kans niet voorbijgaan. Je kunt in de plaatselijke krantjes, op de lokale nieuwssites en de facebookpagina´s van de gemeentelijke comités alle informatie en het hele programma vinden.
En nu dan waarom ik mijn eigen advies niet opvolg. Dat komt omdat ik de voorzitter ben van het Comité Open Monumentendagen in Schiedam. Die twee dagen geef ik dan ook in mijn eigen gemeente acte de présence. Kom toch eens bij óns kijken. Zie bijvoorbeeld in de Grote Kerk het monumentale Lam, door de kunstenaar Sjef Henderickx gebouwd uit de stukken en brokken die nog van de Beeldenstorm over waren en vier eeuwen lang bewaard. Of de resten van het kasteel dat vrouwe Aleida liet bouwen…. En dan nu tot slot nog één monument maar dan van muzikale aard; o pa pa. Maar wat nu komt is niet wat U vast denkt…https://www.youtube.com/watch?v=lt8N5FDUgpE