Beluister hier de column

Deze week gaan we met raadsleden, wethouders en leden van de kindergemeenteraad op de fiets. Het is een heel belangrijk moment, dus het is goed dat we met een grote groep zijn.

Tegenwoordig vallen 4 en 5 mei in de meivakantie. Sterker nog, midden in de meivakantie. Want op de een of andere manier hebben de scholen de vakanties anders ingeregeld dan ‘vroeger’.

Vanaf Koningsdag, of zelfs al eerder, zijn de meeste scholen voor dagen of weken vrij. En daarmee zijn vaak ook de ouders ‘elders’.

Natuurlijk gaat niet iedereen op vakantie of weg. Maar meer dan vroeger is het lastig om mensen bij elkaar te krijgen in de eerste helft van mei. Daarom is het ook elk jaar weer prachtig om te zien hoeveel mensen er op de herdenking afkomen op 4 mei.

Deze week, voordat de schoolvakanties beginnen, gaan we fietsen langs de struikelstenen. Dat zijn vierhoekige, metalen plaatjes van ongeveer 10 centimeter. Daarop staan namen van mensen die door de Duitsers vermoord zijn, met de datum en plaats waar dat gebeurde. Bij een aantal van deze plekken zullen we letterlijk stilstaan, de namen noemen en de verhalen vertellen.

Meer informatie over deze ‘stolpersteinen’ is te vinden op de website van de gemeente.