Beluister hier de column

Gezond eten is enorm belangrijk.

En natuurlijk sporten, bewegen en frisse lucht. Dat weten we met elkaar nu wel. Lekker naar buiten, want ‘niemand is een binnenmens’. Maar gezonde voeding, daar zijn we nog niet even ver.

Stevige campagne tegen roken rondom schoolpleinen. Een helder verhaal over corona-ommetjes, de noodzaak voor bewegen zit goed tussen de oren.

Sporten, zeker in team- of groepsverband, levert meer op dan een gezond lijf. Dat zou toch reden genoeg moeten zijn om de kosten dragelijker te maken. Zeker voor mensen met weinig tot nauwelijks geld. Maar goed. Daar gaat de politiek over.

De afgelopen jaren heb ik een paar keer geprobeerd om de Haagsche politiek zover te krijgen om gezond eten goedkoper te maken. De BTW op groente en fruit is een paar jaar terug met 50% gestegen. Ik vind daar wat van. Namelijk: slecht.

Ik zeg: stop met de belasting op onverwerkte groente en fruit. Het is een omgekeerde prijsprikkel. Maak het goedkoper om groente en fruit te kopen. Maar, kreeg ik als antwoord: dat kan technisch niet. Bovendien moet je zoiets ‘Europees aanpakken’.

Hoe tergend en pijnlijk is het dan als we voor benzinetankers vergelijkbare maatregelen wel nemen?

Technisch kan het nu wel.

Zelfs binnen een paar maanden!

Martijn Vroom