Beluister hier de column

De graanschuur van Europa. We hebben in Nederland heel wat korenvelden staan. Maar dat is niet van de juiste kwaliteit om brood van te maken.

Dat doen we met graan dat we importeren uit Frankrijk, maar vooral ook uit? Precies.

Met het lentezonnetje afgelopen weekend was de lucht prachtig. Er is weinig voor nodig om je voor te stellen hoe het er uit ziet. Goudgele korenvelden tot aan de horizon met daarboven een strak blauwe lucht.

Heel veel mensen in Nederland – ook in onze gemeenschaphebben met de Oekraïne een band. Via het werk, want veel Nederlandse ondernemers zijn er neergestreken. Via de kerk, want er is veel hulp nodig. En via vrijwilligerswerk, want er zijn veel weduwen en wezen. Het is ook het land waar een Russische raket MH-17 neerhaalde.

Het is hartverwarmend om te zien dat de EU zich nu – als het echt nodig is – verenigd. Het is heel mooi om te zien dat de NAVO er is nu het van levensbelang is.

De massale demonstraties, ook in Rusland zelf, zijn een belangrijk signaal. Zelf kreeg ik echt kippenvel van de Baltische manier van protest. Met z’n allen massaal vierstemmig het Oekraïense volkslied zingen. Harmonie, verzet en samenkomen.

Wat meer kunnen wij zelf ook doen?