Beluister hier de column

Hoera!! Rotterdam heeft de finale van het Eurovisie Songfestival in the pocket. Zijn wij even trots! Nou die trots heeft een paar uurtjes geduurd totdat ik het Algemeen Dagblad openvouwde waarna die trots plaatsmaakte voor schaamte. Een overnachting op de avond van de finale op 16 mei 2020 kost tussen de 400 en 2000 euro. Deze extreme prijzen hebben te maken met de schaarste aan hotelkamers in Rotterdam en directe omgeving. Grand Hotel Centraal aan de Kruiskade tegenover het Hilton spant de kroon met 2000 euro voor een tweepersoonsbed, 2 handdoeken, 2 washandjes, een rol wc-papier en een ontbijtbuffetje waar de meeste gasten niet van zullen genieten want die zijn naar afterparty’s geweest tot 04 uur ’s nachts en laten het van de gouden kip afkomstige gekookt eitje vermoedelijk voor wat het is. Rotterdam is the place to be en de stad van niet lullen maar poetsen waar nieuwe overhemden worden verkocht  met opgerolde mouwen, een echte arbeidersstad. Maar Rotterdam is nu dus ook de stad van hebberige hoteliers en inhalige en vrekkerige Scrooge imitators die zichzelf verrijken ten koste van een evenement die het volk toebehoord en niet de rijken der aarde.

Maar net als voetbal is het songfestival allang niet meer het feestje van de gewone man en vrouw maar van banken en organisaties als het Havenbedrijf en andere bedrijven die VIP en Skyboxen kunnen betalen waar mannen van middelbare leeftijd in blauwe pakken en bruine lederen schoenen met een half zo oude dame aan de arm zichzelf zitten te laven en oesters zitten te eten. Het is verwoorden tot een feest van poenerige nichten en namaak homo’s. 2000 euro voor 1 nacht in oudste hotel van Rotterdam Grand Hotel Centraal. Wat krijg je daar allemaal niet voor? Nou dat is niet gering. Lees en luister maar eens naar wat gasten heel recent over dit hotel in hun beoordeling op Booking.com schreven; kamers (en badkamer) zijn oud en afgeleefd. Mag een fikse opfrisbeurt krijgen. Toiletbril zat los, vlekken op de muren, kamer op de 4e verdieping en de lift was defect. Lichten op de trap defect. Loszittende elektra bedrading in de kamers. In richting bestaat uit oude gedateerde meubeltjes. Badkamer stonk naar plas zag er vies uit. Tv deed het niet, geen handdoeken. Lift was stuk en moesten naar de 4 etage lopen. Het is er vies, gehorig en te warm. Schimmel in badkamer, lekkende kraan, kapotte tv, kapotte gordijnen, kapotte lamp, zure handdoeken, plakkende vloer, iedereen rookt en blowt in het gebouw, te korte lakens, stinkende lakens, kapotte lift, overal verval.

Was er überhaupt nog iets positiefs te melden? Jazeker, Hotel Centraal ligt goed centraal…. De horeca in Rotterdam kijkt reikhalzend naar het festijn uit. Horeca Nederland verwacht dat er rond Ahoy in heel wat cafés, bars en clubs heel wat feestjes worden georganiseerd. ‘Rondom Ahoy’. Nou je hebt niet meer dan een handvol aardige tenten zoals LISA naast met bus- en metrostation. Maar voor het echte werk en vertier moet je toch echt de metro nemen naar het centrum. Gooien nou alle hoteliers hun prijzen met honderden, zo niet duizenden euro’s omhoog? Nee, gelukkig niet want dat zou geen echte reclame voor de stad zijn.

En dan ook nog de prijzen van de toegangsbewijzen. Afgelopen keer moest je in het Israëlische Tel Aviv voor een staanplaatsje bijna 300 euro neertellen. Die prijzen zullen hier niet veel lager liggen. Ik schaam me eigenlijk een beetje voor Rotterdam, de stad waar alles kan, zelfs songfestivalliefhebbers tillen!