26-07-2019 Beluister hier de column

Beste luisteraars van De late Avond.  Wat bent u nog laat wakker. Nou wordt de uitzending ook op zondag en maandag herhaald dus ik weet niet wanneer u heeft geluisterd, niet alle drie keer mag ik hopen want dan heeft u echt helemaal niets te doen. Ik vraag me sowieso af waarom u luistert naar zo’n ouderwets medium als de radio? Mogelijk heeft u ook nog een platenspeler of heeft u er recent zelfs weer eentje aangeschaft want vinyl is hot. Voor oude LP’s van The Beatles, Steely Dan of  u2 wordt een stevige prijs gevraagd, soms meer dan u er ooit nieuw voor heeft betaald.  Wat ook weer modern is zijn de cassetterecorders en dat laatste begrijp ik echt niet. Nooit meer met een potlood in het gaatje het vast- of er uitgelopen tapebandje terug in de cassette proberen te draaien. Wat was ik blij, héél blij met de komst van de Compact Disk.

Iets wat inmiddels ook alweer achterhaald is door nieuwe technieken als  Ipods, en  het streamen van muziek via computer en on demand beluisteren van muziek via Spotyfy.

Voordat  de oudere luisteraars nu  gaan afhaken na het noemen van zaken waar je als gemiddelde veertiger al de ballen niet meer van begrijpt, snel terug naar het programma ‘De Late Avond’.  ‘De Late Avond’ is een radioprogramma dat voor en samen met lokale omroepen in Zuid-Holland wordt gemaakt, een programma met lekkere easy listening muziek en nieuws uit uw eigen dorp, stad of streek en dat elke werkdag in de avond tussen 11 uur en middernacht bij 13 lokale omroepen in Zuid-Holland en zelfs 1 aan de Costa Brava in Spanje wordt uitgezonden en door een kleine 3 miljoen inwoners kan worden beluistert. Inderdaad ‘kan worden’ want wie luistert er eigenlijk naar de radio? De tijd dat half Nederland met het hele gezin om de grote tafel bij de bakeliet radio zat te luisteren naar hoorspelen als de ‘In Holland staat een huis’ is voorgoed voorbij. En toch was dit populaire muzikale hoorspel, dat tussen 1952 en 1958 twee keer per maand werd uitgezonden door de VARA, zijn tijd ver vooruit. De teksten van het ook wel ‘Familie Doorsnee’ genoemde hoorspel werden geschreven door Annie M.G. Schmidt, de muziek werd gecomponeerd door Cor Lemaire en de uitzendingen werden gepresenteerd door Wim Ibo. Gastrollen waren er onder andere voor Mary Dresselhuys en Coen Flink, die de eerste homoseksuele rol op de Nederlandse radio speelde, die van boekverkoper.

We schrijven oktober 1952, bijna 67 jaar geleden. Tussen nu en toen is er veel, heel veel veranderd, veel meer dan van langspeelplaat tot Ipod. Stoomtreinen werden elektrische hoge snelheidstreinen. Zwartwit televisietoestellen met buislampen werden flatscreen kleurentelevisies met prints en voor bijna elk huis staat er tenminste 1 auto. 50 jaar geleden werd de eerste man op de maan gezet en zo zijn er honderden voorbeelden te geven. Maar wat is gebleven zijn de mannetjes die vanuit hun veilige presidentieel paleis jonge soldaten en mariniers naar vreemde landen sturen om daar de orde te herstellen die ze in eigen land niet weten te handhaven en mensen die nog steeds ‘homo zijn als een ziekte beschouwen waarvan je kunt genezen.

In 1952 had men kennelijk meer tolerantie, begrip en respect voor mensen die van mensen houden van hetzelfde geslacht dan nu in 2019. Ik hoop op een wereld zonder Trumpies, Erdogannetjes en intolerante ayatollahs en bid voor de liefde van en voor een ieder; hetero, homo en lesbo. Het wordt hoog tijd dat we met z’n allen één familie zijn, de familie Doorsnee !